Zoeken
Drie lessen van Energie-Initiatieven 2024
Drie lessen van Energie-Initiatieven 2024
De energietransitie vraagt om rechtvaardige en inclusieve oplossingen waarbij iedereen kan meedoen en profiteert van betaalbare, duurzame warmte. Lokale energie-initiatieven spelen hierin een sleutelrol door samen met bewoners toekomstbestendige warmtesystemen te ontwikkelen. We hebben drie belangrijke lessen van bewonersinitiatieven samengevat in een artikel die je kan downloaden onderaan deze pagina!
Lokale warmte voor iedereen
De energietransitie moet sociaal rechtvaardig zijn en iedereen betrekken. Buurtwarmtenetten, gebaseerd op lokale bronnen zoals bodem- en waterenergie, bieden duurzame en betaalbare alternatieven voor aardgas. Belangrijk is dat oplossingen sociaal inclusief zijn en winsten binnen de gemeenschap blijven.
Drie lessen van bewonersinitiatieven:
- Start bij de buurt: Haal eerst de wensen en prioriteiten van bewoners op voordat je een warmtesysteem ontwikkelt. Samen een toekomstvisie creëren vergroot het vertrouwen, zoals het initiatief in Wildbaan Dennenburg laat zien.
- Zorg voor breed draagvlak: Betrek iedereen, ook huurders, en creëer al steun voordat een oplossing gekozen is. Dit versterkt de samenwerking en weerbaarheid bij tegenslagen, zoals bij Achter de Kerken.
- Voorkom een ‘energiebubbel’: Combineer technische en sociale inzichten in een divers team. Dit voorkomt dat technische plannen de sociale behoeften van de buurt overschaduwen.
Sleutelrol voor bewonersinitiatieven
De energietransitie is meer dan techniek; het is een sociale verandering die alleen slaagt als iedereen zich eigenaar voelt. Lokale energie-initiatieven zijn cruciaal om samen te werken aan toekomstbestendige en inclusieve oplossingen.
Tags:
Voor meer informatie neem contact op met Jessica Doorn of Laura Smid.
Tags: