Toelichting Oeuvreprijs:
”Bij hoge uitzondering reiken we dit jaar een oeuvreprijs uit aan Energie Coöperatie Bunnik. Jullie timmeren al 10 jaar lang aan de weg en hebben voor bewoners van de gemeente Bunnik inmiddels een totaalpakket ontwikkeld met alle activiteiten en diensten die jullie aanbieden. Voor de gemeente zijn jullie ook uitgegroeid tot een samenwerkingspartner voor de isolatieaanpak en adviseren jullie ook in de gehele warmtetransitie. We willen in het bijzonder Erik Alsema noemen als vaste uitvoerende kracht.”
Reactie initiatief
‘’Je probeert de techniek begrijpelijk te maken voor de bewoners en het is leuk om jarenlange ervaring te benutten voor je eigen buurt. ‘’
Erik Alsema, Energie Coöperatie Bunnik
Reactie gemeente Bunnik
‘’Deze prijs is zo welverdiend want jullie zetten je enorm in voor onze kleine gemeente.’’
Sarah Coemans, programmamanager warmtetransitie gemeente Bunnik
De jury bestond uit:
- Nienke Boneschansker – Programmamanager U-Thuis en U10
- Laetitia Ouillet – Voorzitter De Windvogel, specialist warmtetransitie/energiemarkt
- Dymph Hoffmans – Bestuurslid Oog voor Warmte, voormalig projectmanager Ruimtelijke Ontwikkeling gemeente Utrecht, Raad van Advies NMU
- Pim van den Berg – voorzitter technologieraad regio Utrecht
Bekijk de andere genomineerden:
- Winnaar Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2025 Warmtestem Amersfoort, met project Woningcheck.
- De Energieke Zouwe, met het ontwikkelen van een moderne windturbine met de uitstraling van een klassieke achtkantige molen die past in het landschap.
Avond vol Energie:
De prijs werd uitgereikt tijdens de Avond Vol Energie op 15 april, die twee keer per jaar wordt georganiseerd door Natuur en Milieufederatie Utrecht in opdracht van U-Thuis en ondersteund door de provincie Utrecht. De avond is voor energie-initiatieven, energieambassadeurs, geïnteresseerde bewoners, bestuurders en medewerkers van gemeenten uit de provincie Utrecht.
Prijs Beste Lokale Energie-initiatief 2025
De prijs voor het beste energie-initiatief Utrecht wordt jaarlijks uitgereikt door Servicepunt Energie Utrecht, een samenwerkingsverband tussen Energie van Utrecht en Natuur en Milieufederatie Utrecht, ondersteund door provincie Utrecht.
Een energie-initiatief bestaat meestal uit een groep vrijwilligers die samenwerken aan duurzame energie voor en door bewoners in hun buurt of woonplaats. Sommige groepen richten zich op energiebesparing, anderen wekken zelf met de buurt energie op. Dit jaar waren er meer inzendingen dan ooit. De jury zegt onder de indruk te zijn van de creativiteit en en het enthousiasme waarmee mensen aan de slag zijn voor een toekomstbestendige provincie, een lagere energierekening etc.

In 2024 waren genomineerd:
… en ging Soest er met de prijs vandoor.
Tags: