Zoeken
Impactrapport: Bewonersinitiatieven versterken lokale energietransitie
Impactrapport: Bewonersinitiatieven versterken lokale energietransitie
In de provincie Utrecht werken meer dan 100 bewonersinitiatieven hard aan de lokale energietransitie. Hun inzet en resultaten zijn gebundeld in het impactrapport 2023, dat inzicht geeft in de kracht van deze initiatieven en hun bijdrage aan een duurzame toekomst.
De kracht van bewonersinitiatieven
Bewonersinitiatieven zijn de drijvende kracht achter de energietransitie in de provincie Utrecht. Zij zijn het vertrouwde gezicht in de buurt en ondersteunen bewoners met o.a. keukentafelgesprekken, warmtescans, en praktische klussen in huis. Ook regelen ze inkoopkorting, zoeken naar duurzame warmtebronnen en organiseren bijeenkomsten om de buurt te betrekken. Dankzij de inzet van lokale vrijwilligers en betaalde krachten bereiken deze initiatieven mensen die voor overheden moeilijker bereikbaar zijn. Hun slagkracht en warme netwerk zijn onmisbaar: zonder bewoners geen energietransitie. In maar liefst 24 gemeenten van de provincie Utrecht zijn bewonersinitiatieven actief.
In 2023 voerden de initiatieven bijvoorbeeld:
- 4187 keukentafelgesprekken
- 1330 warmtescans met bijbehorend advies
- 3155 interventies tegen energiearmoede
Daarnaast organiseerden ze 391 bijeenkomsten, waar 7003 bezoekers kennis opdeden over verduurzaming.
Ondersteuning en professionalisering
De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) biedt bewonersinitiatieven een breed scala aan ondersteuning, van professionele trainingen tot hulp bij plannen en samenwerking met gemeenten. Deze ondersteuning draagt bij aan de professionalisering van de initiatieven, zoals betere communicatie en administratie, wat essentieel is om bewoners te bereiken en betrokken te houden.
Samenwerken aan versnelling
De bewonersinitiatieven zijn ambitieus en toekomstgericht:
- “Ons doel is 25% van de bewoners te bereiken, want dat is het transitiepunt waarbij verduurzaming gemeengoed wordt.”
- “We streven naar een solide overlegstructuur tussen buurt, gemeente en warmtebedrijf.”
- “De komende twee jaar werken we samen met de gemeente via een DAEB. We hopen daarna als sparringpartner te blijven functioneren.”
“Ons doel is eigenaarschap bij bewoners te creëren voor de energie- en warmtetransitie en hierdoor versnelling te creëren. We volgen de nieuwe ontwikkelingen en spelen hier op in om deze doelen te bereiken.”
Eén van de bewonersinitiatieven in de provincie Utrecht.De impact in cijfers
Een gemiddeld bewonersinitiatief in Utrecht bereikt jaarlijks:
- 347 bewoners via persoonlijke gesprekken
- 280 deelnemers aan bijeenkomsten
- 720 ontvangers van nieuwsbrieven
Met gemiddeld 10 persberichten of optredens in lokale media vergroten zij bovendien hun zichtbaarheid en draagvlak.
Samen naar een duurzame toekomst
De resultaten van 2023 tonen aan dat bewonersinitiatieven een essentiële schakel zijn in de energietransitie. Hun persoonlijke aanpak en netwerk zorgen voor beweging op lokaal niveau. Zoals één initiatief het verwoordt: “Wij willen mensen helpen om goed met milieu en energie om te gaan.”
De provincie Utrecht zet zich samen met bewonersinitiatieven en de NMU in voor een eerlijke en duurzame energietransitie. Want zonder bewoners geen transitie.
Tags:
Voor meer informatie neem contact op met Anne Slabbekoorn.
Tags: