Servicepunt Elektriciteit

Hét Servicepunt Elektriciteit in de provincie Utrecht

Welkom bij Servicepunt Elektriciteit

Het Servicepunt Elektriciteit is het eerste aanspreekpunt voor initiatieven in de provincie Utrecht met vragen over het opwekken van hernieuwbare elektriciteit. Vanuit de helpdesk helpen we initiatieven met vragen, het vinden van financiering en geven we advies over de volgende te nemen stappen. Het is vooral bedoeld voor startende coöperaties én voor startende projecten binnen reeds gevorderde coöperaties.

Wat kan je verwachten van Servicepunt Elektriciteit?

Het Servicepunt Elektriciteit ondersteunt startende coöperaties en startende projecten binnen reeds gevorderde coöperaties in de provincie Utrecht. Dat betekent dat wij, dankzij de provincie, kosteloos het volgende bieden:

  • Stel je vraag over Elekticiteit. Wij helpen je graag verder! 
  • Vraag een adviesgesprek aan over nieuwe initiatieven binnen je coöperatie.
  • We bieden hulp bij het opstarten van een zon-op-dak, zon-op-land, of windproject. 
  • Of heb je hulp nodig bij het verkrijgen van financiering? Zoals USET-subsidieaanvragen en ontwikkelfondsleningen.
  • Wij delen ook graag onze kennis via webinars, workshops en trainingen!  
  • We houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen over elektriciteit in de Provincie Utrecht door onze nieuwsbrief. 

Waar kun je nog meer terecht?

Vanuit het Servicepunt Elektriciteit werken we nauw samen met andere organisaties die zich bezighouden met de energietransitie. Hieronder vind je deze organisaties met daarbij een link naar relevante informatie.

  • Energie Samen. Dit is de landelijke koepel en belangenorganisatie van energiecoöperaties in Nederland. Zij behartigen de belangen van coöperaties op landelijk niveau, o.a. bij het Rijk. Zij hebben ook een Academie met daarin veel informatie voor burgerinitiatieven, overheden en andere partners in de energietransitie. 
  • HIER. HIER helpt je met de energietransitie. Op hun website vind je veel informatie over de thema’s; Energie besparen, Groene Energie en Van het gas af.

Meer hernieuwbare elektriciteit in provincie Utrecht

In de zomer van 2019 is het Klimaatakkoord gesloten, de Nederlandse invulling van het Klimaatverdrag van Parijs om klimaatverandering tegen te gaan. Het Klimaatakkoord is een pakket van maatregelen en afspraken om gezamenlijk de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 ongeveer te halveren (vergeleken met 1990).

Eén van de maatregelen uit het Klimaatakkoord is het opwekken van duurzame energie op land. Overheden, inwoners, bedrijfsleven, netbeheerders, energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties werken samen in 30 energieregio’s in Nederland, de RES (Regionale Energie Strategie)-regio’s. De RES is dus een manier om in de regio samen te werken aan de energietransitie, maar het is ook een document waarin de gezamenlijke keuzes beschreven staan. Het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP RES) ondersteunt de regio’s bij het werken aan de Regionale Energiestrategie. Op de website van NP RES is veel informatie te vinden hierover.

In de provincie Utrecht zijn de twee grootste RES-regio’s regio Amersfoort en regio U16 (Utrecht en omliggende gemeenten). RES-regio Foodvalley ligt in het oosten van de provincie Utrecht (gemeenten Renswoude, Rhenen en Veenendaal) en ook deels in Gelderland.

RES U16 wil in 2050 energieneutraal zijn: dit betekent alle energie die we gebruiken duurzaam opwekken. In 2030 willen we daarvoor een goede stap hebben gezet door meer zonne- en windenergie op te wekken. Voor RES-regio Amersfoort is het doel om in 2030 0,500 TWh grootschalig duurzame elektriciteit op te wekken. Meer over RES Amersfoort lees je hier. Meer over RES U16 vind je hier.

Burgerinitiatieven en energiecoöperaties maken onderdeel uit van de RES-regio’s en streven samen naar meer hernieuwbare elektriciteit. Met alle bestaande en nieuwe opwekprojecten komt het doel weer een stukje dichterbij.

Informatie voor gemeenten

Gemeenten zijn binnen de RES-regio’s betrokken bij de energietransitie en hebben belangrijke doelstellingen op het vlak van opwekken van duurzame energie. Om deze, vaak ambitieuze, doelstellingen te behalen kan je als gemeente vast wat hulp van inwoners gebruiken.

In bijna elke gemeente is een energiecoöperatie actief, soms zelfs meerdere. In een energiecoöperatie werken bestuursleden, teamleden en inwoners (leden) samen aan duurzame energieprojecten. De gemeente kan hier gebruik van maken. Andersom heeft een energiecoöperatie vaak (financiële en morele) steun nodig om projecten op te starten en te ontwikkelen. Daar hebben zij de gemeente voor nodig. Een goede samenwerking tussen energiecoöperatie en gemeente helpt om de energietransitie te versnellen en de doelen te behalen.

Werk je voor een gemeente of zit je in het gemeentebestuur? Hier vind je meer informatie over de werkwijze van energiecoöperaties: Factsheet over lokaal eigendom.

 

Voor groepen bewoners Voor energiecoöperaties

Stel een vraag

Een vraag over

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en interessante trainingen!