Voor groepen bewoners – BACKUP 08-03-2024

Hét Servicepunt Warmte in de provincie Utrecht

Voor groepen bewoners

Woningen verwarmen met duurzame warmte in plaats van aardgas is goed voor het klimaat. Als je het goed aanpakt (en daar helpen wij jou graag bij) zorgt de warmtetransitie in je eigen huis voor lagere energiekosten en meer wooncomfort. Door  grotere systemen aan te leggen in de wijk, kunnen de kosten per huishouden omlaag. Daarvoor is samenwerking nodig: tussen buurtbewoners, maar ook met de gemeente, netbeheerders en leveranciers.     

Start een Bewonersinitiatief

Wij denken graag mee met het opzetten van jouw lokale duurzame warmte-initiatief! Wil je samen met buren woningen isoleren, of op zoek gaan naar duurzame warmte in de wijk? Het Servicepunt heeft inmiddels meer dan 100 buurtinitiatieven in de provincie Utrecht verder geholpen. Dat doen we door het organiseren van trainingen en netwerkbijeenkomsten, het maken van een Quickscan Warmte en het delen van informatie en inspiratie middels onze ‘Toolbox. Ook bestaan er verschillende subsidies om jouw initiatief verder op weg te helpen, wij wijzen je graag de weg. Je hoeft het wiel echt niet in zelf uit te vinden! 

Vraag een adviesgesprek aan

Quickscan Warmte Toolbox

Samen energiemaatregelen nemen

Samen met je buren zonnepanelen of isolatiemateriaal kopen kan veel geld besparen. Hoe je collectief kan inkopen wordt helder uitgelegd middels dit stappenplan. Er zijn verschillende subsidies en leningen beschikbaar voor energiemaatregelen. Via de Subsidiewijzer van Milieu Centraal vind je een overzicht van de beschikbare subsidies en leningen in jouw gemeente. Woon je in het midden of westen van de provincie, kijk dan voor meer informatie op Jouwhuisslimmer

Stappenplan voor inkoopacties

Samen duurzame warmte opwekken

Een warmtenet is te vergelijken met een grote CV-installatie voor alle huizen in de wijk. Als zo’n warmtenet de warmte haalt uit fossiele brandstoffen komt er veel CO2 vrij. Door een warmtenet te koppelen uit bijvoorbeeld aardwarmte of industriële restwarmte is het duurzaam. Warmtenetten zijn vooral geschikt voor wijken waar huizen dicht op elkaar staan. De aanleg van een warmtenet vergt samenwerking met de gemeente en energieleveranciers. Ga zelf aan de slag en check of er subsidie mogelijk is voor jouw initiatief. Op de website van de Natuur en Milieufederatie Utrecht staat een handige routekaart voor aardgasvrije wijken. Meer informatie over een warmtenet zonder aardgas vind je bij Milieu Centraal of maak een afspraak met het Servicepunt Warmte.

Wil je meer leren over het opwekken van duurzame warmte? Volg dan de training ‘Leren over warmte‘.

Tips van drie Utrechtse bewonersinitiatieven

Hoe bewonersinitiatieven vorm geven aan de Utrechtse warmtetransitie van onderop. Lees hier de waardevolle tips van drie Utrechtse bewonersinitiatieven om jouw wijk duurzaam te verwarmen. Eerlijk is eerlijk: het is niet altijd makkelijk. Daarom interviewden we drie bewonersinitiatieven over de lessen die zij leerden van hun proces. Waar liepen ze tegenaan? En hoe overwonnen ze deze obstakels?

Bekijk de tips

Buurtteam

Hoe vind je de goede mensen in jouw wijk om samen mee aan de slag te gaan? Verschillende organisaties houden zich hier mee bezig. Zij vormen samen deParticipatiecoalitieen delen hun kennis en ervaringen graag. Met behulp van een campagne ontdek je wie in jouw een buurt mee wil denken en doen. Samen vorm je een buurtteam dat andere bewoners betrekt en de plannen maakt en uitvoert. Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op voor advies.

Hulp bij verkrijgen financiering 

Er bestaan verschillende subsidies en andere ondersteuning met als doel de energietransitie te versnellen. Daarbij spelen de volgende aspecten een belangrijke rol:

  • haalbaarheid,
  • betaalbaarheid,
  • participatie,
  • samenwerking.

De Uitvoeringsverordening subsidie Energietransitie provincie Utrecht (UsET) is daarvoor het mechanisme in Utrecht. Het servicepunt helpt je op weg naar en ook binnen de UsET. We kunnen ondersteunen bij het schrijven, bespreken en indienen van plannen voor het aanvragen van deze provinciale subsidie. Eventueel verwijzen we naar andere (landelijke en internationale) organisaties die verder kunnen ondersteunen en/of naar andere subsidieregelingen en ondersteuning.

Workshops en trainingen

Wil je je buurt voorzien van duurzame warmte en weet je nog niet goed hoe het aan te pakken? De NMU verzorgt jaarlijks de cursus ‘Leren over warmte’ om  buurtinitiatieven te helpen professionaliseren. In verschillende bijeenkomsten gedurende een paar maanden leer je hoe je bewoners, je gemeente en andere belanghebbenden betrekt en goed samenwerkt. Daarnaast leer je over verschillende warmtetechnieken, organisatievormen en financiële aspecten én kom je in contact met andere initiatieven. Bekijk alle interessante bijeenkomsten en trainingen op de website van de NMU.

De NMU organiseert trainingen voor het opleiden van energieambassadeurs in de provincie Utrecht. Er wordt veel waardevolle kennis en ervaringen uitgewisseld van initiatieven in de regio via meetups en excursies. Bekijk alle trainingen, excursies en bijeenkomsten via onderstaande button:

NMU activiteiten

Stel een vraag

Een vraag over

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en interessante trainingen!